La nostra empresa és familiar fet que la fa especial, tradicional i estimada per a tots, per això li dediquem molt temps i esforç per tal que tot es desenvolupi a la perfecció, o més ben dit, tan bé com ho sabem fer.

La nostra tradició ve d’uns quants anys enrere, cinc generacions en concret, nosaltres (jo i els meus germans) som la cinquena. La nostra producció làctica va començar amb el mató de Montserrat per vendre a la muntanya juntament amb productes agrícoles conreats a casa. Varen començar la meva rebesàvia, Rosa Carner, per part de l’àvia de cal Masachs, el Bruc i la besàvia Rossita Oller per part de l’avi de cal Pujolet, Marganell. Aleshores aquesta producció de mató va passar als meus avis Francesc Roset i Rosa Puigdellívol els quals varen ampliar la producció del nostre típic producte portant-lo ja a vendre al mercat de Terrassa i a repartir a Barcelona amb tren. Més tard amb l’arribada del cotxe i després la furgoneta la cartera de clients es va anar ampliant. En l’actualitat l’empresa ha anat a parar a les mans dels meus pares, la meva mare Núria Roset filla de cal Pujolet i el meu pare Ramon Soler fill d’una família dedicada a la restauració. Els pares han augmentat el nombre de clients mentre que també han adquirit un parell de marques làctiques, el que també han fet ha estat incorporar nous productes com: primer el formatge fresc, el pastís de mató, després el curat, també el flam de mató i aquest any passat vam aprendre a fer diferents tipus de formatge de pasta tova: el tipus camembert i el blau. I des de finals del 2012 hem inaugurat unes noves instal·lacions visitables en generació led i sostenible.

D’aquesta forma el nostre producte més tradicional, el mató, ha passat d’embolicar-se amb fulles de col per vendre a arribar termossellat a les botigues, però sense perdre la forma artesanal d’elaboració. El procés no ha variat en tots aquests anys, només hem passat de bullir amb olla a fer-ho amb un pasteuritzador. En l’actualitat ja no utilitzem una caldera de gas sinó que hem passat a fer servir una caldera de biomassa, fet que ens fa més sostenibles al medi ambient, cal tenir en compte que per fer funcionar la caldera de biomassa utilitzem l’estella que extraiem de la pròpia finca i, així mantenim alhora els boscos nets.

Montserrat Soler Roset

2014